Työkalupakki

Tälle sivulle on koottu sivustoja ja työkaluja biodiversiteettiasioiden opetuksen tueksi.

Avointen oppimateriaalien kirjastosta löydät verkoston kursseilla käytettäviä materiaaleja ja voit hyödyntää niitä lisenssien mukaisesti.

Seuraavilta sivuilta löytyy opettajien esimerkkejä ja vinkkejä kokeellisen tutkimuksen, lajintuntemuksen ja luontotyyppien sekä laskentojen ja maastokartoitusten tekemiseen ja opettamiseen.

Täydennämme harjoitustyöpankkia hankkeen edetessä. Mikäli sinulla on valmista materiaalia tai olet innokas kirjoittamaan kuvauksen omasta tutkimuksestasi tai opetusmenetelmästäsi, laita rohkeasti viestiä Ellille. Olemme kiitollisia kaikista kuvauksista! Kuvaus voi olla vapaamuotoinen ja sisältää myös kuvia, taulukoita ja kaavioita (tekijänoikeuksien tulee olla kunnossa). Kuvauksen yhteydessä julkaisemme myös kirjoittajan yhteystiedot. Hienoa, jos voit osallistua biodiversiteettiopetuksen kehittämiseen!

Lajintunnistus, data ja tiedonhaku

laji.fiSuomen lajitietokeskuksen portaali.
vieraslajit.fiTämän kansallisen vieraslajiportaalin avulla voit tunnistaa ja ilmoittaa vieraslajeja. Sivuilta löydät tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita.
RetkikasvioKasvitieteellinen lajitietosovellus, jonka voi asentaa
iOS/Android-puhelimiin ja tableteihin.
PinkkaSivusto eliöiden ja elinympäristöjen tunnistukseen. Kuvat ja tekstit ovat vapaasti käytettävissä opetustarkoituksiin.
LuontoporttiTunnista kasveja ja eläimiä.
SuurisininenSivustolla kerrotaan vesiluontokurssista, Itämeren, järvien ja jokien ainutlaatuisista piirteistä ja suurimmista nihin kohdistuvista uhista. Materiaali sisältää myös kuvaukset osasta Suomen vesistöissä tavattavista eläin- ja kasvi- ja levälajeista.
MycoKeyThe mycological information site – Sienitietoa.
Kasviplanktonopas.netTunnista kasviplanktonia.
SYKE – Avoimet ympäristötietojärjestelmätYmpäristöhallinnon paikkatietoaineistot ja avoin data.
avoindata.fiAvoindata.fi-palvelu sisältää yhteentoimivuutta edistäviä kuvauksia ja ohjeita sekä välittää ajankohtaista tietoa kehittämistyöstä ja koulutuksesta.
MONICOASTMONItoring of COASTal habitats
Fairdata.fiAVAA on avointen tutkimusaineistojen julkaisualusta
VELMU-kartoitusVedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman tulokset kartalla.
Valtakunnan metsien inventointi (VMI)Aikasarja Suomen metsien tilasta 1920-luvulta lähtien. Tälle sivulle on koottu muutamia keskeisiä kehitystrendejä. Kattavammat tiedot löytyvät Luken tilastopalvelun sivuilta ja VMI:n tulosjulkaisuista.
World Bank Open DataMaailmanpankin dataa.
TilastokeskusTilastokeskus tarjoaa avointa tilastotietoa päätöksentekoa ja tutkimusta varten.
IlmatieteenlaitosIlmatieteen laitoksen tietoaineistoja
Geologian tutkimuskeskusTutustu ja hyödynnä GTK:n tietoaineistoja.
Helsingin avoin dataPääkaupunkiseudun julkinen tieto hyötykäyttöön
Open Knowledge FinlandOpen knowledge and advance the development of open society in Finland
National Centers for Environmental InformationHosts and provides public access to archives for environmental data on Earth
NASANasa database
GlobalisGlobalis on interaktiivinen tietokanta, joka sisältää maatietoutta, tilastoja kehityksestä, tietoa konflikteista sekä maailman tilasta. Sivustoa ylläpitää Suomen YK-liitto.
Museovirasto ja kulttuuriympäristöttietoa kulttuuriympäristöistä ja niiden suojelusta

Paikkatieto ja kartat

QGisVapaa avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmisto
PaikkaoppiKouluille suunnattu verkkopohjainen oppimisympäristö.
KarttapaikkaMaanmittauslaitoksen maastokarttoja, ilmakuvia ja taustakarttoja
PaikkatietoikkunaKansallinen paikkatietoportaali, joka esittelee paikkatietoaineistoja ja -palveluja sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia.
GrassGISGeographic Resources Analysis Support System
GoogleEarthMaapallon tilan tarkastelu
RetkikarttaMetsähallituksen karttapalvelu
Geologian tutkimuskeskuksen karttapalvelutKarttapalvelun karttakäyttöliittymät sisältävät runsaasti havainto- ja mittaustietoa sekä niistä tehtyjä tulkintoja.